AA

Het binnenoor

auris interna

8) Evenwichts-(halfcirkelvormige)kanalen. De halfcirkelvormige kanalen in het oor zijn een onderdeel van het evenwichtsorgaan van het lichaam. Het systeem bevat gevoelige cellen die informatie doorgeven over de positie en de beweging van het hoofd.

9) Cochlea. De cochlea oftewel het slakkenhuis heeft de vorm van een slakkenhuis en bevat het gehoorzintuig. Het is omgeven door het slaapbeen, het hardste bot in de schedel. De anatomie van het slakkenhuis is erg ingewikkeld en de werking van dit fantastische orgaan is nog altijd niet helemaal duidelijk. Het slakkenhuis heeft 2,5 omwentelingen en bevat 3 met vloeistof gevulde compartimenten die worden gescheiden door het membraan van Reisner en het basilair membraan.

Op het basilair membraan bevindt zich het orgaan van Corti. Als de vloeistof tegen het basilair membraan golft, wordt het orgaan van Corti in de richting van het tectoriaal membraan (13) bewogen. Door deze beweging worden de binnenste haarcellen (12) in het orgaan van Corti geactiveerd, waarna zij een elektrochemisch signaal naar de gehoorzenuw (11) sturen. De haarcellen zijn afgestemd op specifieke toonhoogtes waarbij de cellen bij de basis van het slakkenhuis het best reageren op hoge tonen. De afstemming is nog extra verfijnd door de werking van de buitenste haarcellen (14) en is gevoelig voor steeds lagere toonhoogtes naarmate men meer doordringt in het slakkenhuis.